TIEDOTUSLEHDET

Ammattiosaaja: Asenne ratkaisee menestyksen

Espoolainen kauppatieteiden ylioppilas Linda Nummelin arveli lukioaikana ammattikouluun menemisen olevan riski, mutta kokee tällä hetkellä olevansa ylpeä valinnastaan. Linda toimi oppaana vuonna 2005 Helsingin WorldSkills-kilpailussa, jossa hän pisti merkille kondiittorien taidot. Haaveet matematiikan opiskeluista yliopistossa saivat väistyä.

– Leipominen on aina ollut kivaa ja kilpailussa kondiittorien suklaatyöt olivat aivan käsittämättömiä. Ajattelin, että parin vuoden opiskelu leipuri-kondiittoriksi ei olisi missään nimessä huono juttu riippumatta siitä jääkö alalle vai ei, Linda muistelee.

Käytäntöpainotteisessa koulutuksessa haasteellisinta oli Lindan mukaan erityisesti suklaan kanssa työskentely, työvaiheiden suunnittelu sekä työn hahmottaminen kokonaisuutena. Kondiittorin työ edellyttää hyvää suunnittelutaitoa, koska useiden tuotteiden samanaikaista tekemistä varten oikeat määrät tulee osata arvioida mahdollisimman tarkasti.

– Tarkkuudesta ja siistiydestä ei ole myöskään haittaa, ja jos osaa piirtää ja muovailla, osaa todennäköisesti myös koristella kakkuja kauniisti, Linda kertoo.

Linda uskoo koulun antaneen hyvät perustaidot ammattiin, mutta myöntää, että vasta tekemisen kautta työhön saa rutiinin. Useissa alan työpaikoissa tarkkoja rutiineja seurataan päivittäin. Aamu alkaa usein tilausten viimeistelyllä ja lähettämisellä. Iltapäivää kohden yleensä pohjataan tuotteita huomisen varalle pakkaseen. Ihanteellisena päivänä kondiittori voi olla tyytyväinen kädenjälkeensä ja tehdä työt rauhassa oppien uutta matkan varrelta.

Kondiittorin ammatissa on Lindan mukaan parasta se, että saa jatkuvasti kehittää itseään. Välillä pääsee myös tekemään erikoistöitä, joissa voi ylittää sekä itsensä että asiakkaan odotukset. Ammatin haittapuoliksi Linda kokee aikaiset aamut. Myös työn fyysisyys ja jatkuva kiire yllättivät aikanaan. Linda uskoo alan työllistymismahdollisuuksiin myös tulevaisuudessa.

– Hyvällä asenteella saa aina töitä. Pitää olla ahkera, joustava ja valmis tekemään myös kondiittorin hanttihommia. Suomessa ei ole töitä vain kakunkoristelijoille, ja muualla maailmassakin sellaiseen työhön pitää kiivetä monta vuotta pohjalta alkaen, Linda kertoo.

Linda on myös mitellyt ammattitaidosta kansainvälisesti osallistumalla Calgaryssä järjestettyihin WorldSkills-ammattilaiskisoihin. Linda sijoittui sarjassaan kahdeksanneksi, mikä on lajissa paras saavutus suomalaiselle. Linda aikoo myös osallistua helmikuussa Budabestissä järjestettäviin nuorten kondiittorien MM-kisoihin. Tulevaisuuteen Linda katsoo avoimin mielin, mutta toivoo tekevänsä töitä leipuri-kondiittorialaan liittyen.

– Yritän pitää kaikki ovet avoinna ja uskon, että tulevaisuudesta löytyy vielä kaikenlaisia mahdollisuuksia, mistä en vielä tiedä mitään.

Share This