PAIKALLISLEHDET

Kunnallislehti: Käsittelemätön ruoka on avain hyvään oloon

Paimiolaistuneen entisen turkulaisen Kai Kivirannan kiinnostus terveelliseen ruokavalioon lähti pakon sanelemana. Pitkään jatkuneet vatsavaivat ajoivat selkä seinää vasten. Kun lääkkeet eivät tepsineet sitkeään coliittikseen, Kai alkoi itse opiskelemaan ravintoasioita alan kirjallisuudesta. Uuden ruokavalion myötä vaivat alkoivat hellittää kahdessa kuukaudessa. Ravintoasioista tuli Kaille sekä harrastus että elämäntapa.

– Aamu lähtee käyntiin joka päivä raaoilla kananmunilla, Kai kertoo.

Kai syö 3-4 ateriaa päivässä, pääsääntöisesti raakaravintoa, kuten oman maan kasviksia ja salaattia. Mukana on myös yleensä jotain eläinproteiinia, kuten kanaa tai kalkkunaa.

Linturuokiakin mies kertoo kypsentävänsä ainoastaan vähän ja vakuuttaa pysyneensä siitä huolimatta terveenä. Kai ei pidä pelkkää kasvissyöntiä aina järkevänä, ellei henkilö ole todella perehtynyt ravintoasioihin.

– Kasvien aminohapot eivät imeydy ilman oikeaa yhdistelyä, Kai selvittää.

Ruoan valmistuksesta kysyttäessä Kai täsmentää, ettei valmista ruokaa vaan kerää ne lautaselleen. Uuden ruokavalion myötä mikro sai lähteä.

– Mikro muuttaa ruoan rakennetta niin, että sen imeytyminen vaikeutuu, Kai kertoo. Noudatan myös vähähiilihydraattista ruokavaliota, mutta syön kyllä hedelmiä ja vihanneksia. Vilja on ollut jo kolme vuotta pois ruokavaliosta.

Maitohappokäymisellä valmistettua leipää Kai pitää hieman parempana vaihtoehtona. Keskeistä syömisessä on kuitenkin verensokerin pitäminen tasaisena.

Suomalaisten ravintotottumuksissa on Kain mukaan vielä paljon parannettavaa. Yksi syy epäterveelliseen ravitsemukseen saattaa hänen mukaansa olla se, että epäterveellinen ruoka maksaa terveellistä enemmän ja se ei oikein kannusta ihmisiä oikeisiin valintoihin. Toinen syy voi olla ajanpuute. Epäterveellistä ruokaa on helppo ja nopea saada. Ravitsemusasioissa parempaan suuntaan ollaan Kain mukaan kuitenkin menossa. Valveutuneelle löytyy tietoa ja kaupasta saa mukaansa myös terveellisempiä vaihtoehtoja.

– Luomu olisi kaikkein parasta, mutta sen tämän hetkinen tuotanto ei riitä ruokkimaan kaikkia, Kai pohtii.

Terveellisen ravinnon rinnalla Kai on tottunut käyttämään myös ravintolisiä. Käytössä on muun muassa Spirulina-levä ja raakakaakao sekä talvisin Goji-marjat. Kesäisin Kai yrittää syödä puutarhamarjoja mahdollisimman paljon tuoreina. Kesä on muutenkin aikaa, jolloin luonnon antimia on eniten saatavilla. Pakastamista hän ei juuri harrasta, vaan yrittää syödä ruoat tuoreina.

Terveellisen ruokavalion aikaansaamat muutokset ovat näkyneet Kaissa muutenkin kuin sairauden väistymisenä. Hyvä olo on lisääntynyt.

– Energiatasossani on tapahtunut huikea muutos. Yöunenkin tarve on vähentynyt 2-3 tuntia.

Tulevaisuudessa Kailla on tavoitteena muuttaa kiinnostuksen kohteensa ammatiksi ja suorittaa kaksivuotinen ravintoneuvojan koulutus ja jatkaa opintojaan mahdollisesti ravitsemusterapeutiksi asti. Lähitulevaisuudessa on vielä toinenkin tärkeä etappi; syksyllä pieni tytär aloittaa ensimmäisen koulupäivänsä.

Share This