ASIAKASLEHDET

Lämmöllä: Käytä kaakelia

Kahden artenomin yhteinen ajatus yrittäjyydestä konkretisoitui, kun keramiikkaa opiskelleet Anna Malmsten ja Susanna Palovaara perustivat alkuvuodesta 2007 Hattulan Kaakelitehtaan.

– Vanhoja kaakeliuuneja on edelleen paljon saatavilla, koska niitä on purettu menneinä vuosikymmeninä. Usein uuneista on jokin kaakeli rikki tai hukassa, joten tilalle tarvitaan uusi ennen kuin uuni voidaan uudelleen pystyttää, Anna Malmsten selvittää.

Korjauskaakelit tehdään plastisesta savesta, joka sisältää esimerkiksi kvartsia sekä poltettua ja murskattua savea. Korjauskaakelien tekemisessä on Annan mukaan työlästä erityisesti lasitteen värin saaminen lähelle alkuperäistä.

Hattulan kaakelitehtaalla uunien yksityiskohdat, kuten koristekuviot sekä värit suunnitellaan yhteistyössä asiakkaan kanssa ja erityistä huomiota kiinnitetään tuotteen visuaalisuuteen sekä toimivaan muotoiluun. Yrittäjät ovat perehtyneet myös vanhojen kaakelitehtaiden toimintaan ja valmistusmenetelmät ovatkin lähes samanlaiset kuin sata vuotta sitten.

– Pystymme tarjoamaan vanhoihin rakennuksiin tyylillisesti istuvia kaakeliuuneja ja yrityksemme pienuus mahdollistaa helposti tuotannon muuntelemisen tilanteen mukaan. Yrityksen valmistamissa perinteisissä uuneissa on myös selvä etu teollisesti valmistettuihin verrattuna; ne voidaan purkaa ja pystyttää edelleen kaakeleita rikkomatta, Anna kertoo.

Share This